Kyrkan mitt i byn

I Ingarpsbygden, med knappt 300 invånare, arbetar Equmeniakyrkan Ingarp.

Både i fysiskt och bildlig mening vill församlingen vara "kyrkan mitt i byn". Det tar sig bland annat uttryck i ett omfattande barn- och ungdomsarbete, gudstjänster och andra samlingar där alla är välkomna, en ombyggd och användbar kyrka samt anställda som finns till för att möta människors behov.

Kyrka för Fairtrade

Equmeniakyrkan Ingarp är sedan april 2012 en diplomerad Kyrka för Fairtrade och har arbetat med frågan sedan 2010.

Kyrka för Fairtrade är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomet ges till församlingar som:

1. Använder Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter i sin verksamhet
2. Sprider kunskap om rättvisefrågor och om möjligheterna att påverka som konsument
3. Skapar opinion för rättvis handel och deltar i kampanjer och andra utåtriktade aktiviteter
4. Samarbetar med andra aktörer som stödjer Fairtrade
5. Informerar och rapporterar om sitt arbete

Man ska också utveckla arbetet lite mer för varje år.

I praktiken i Equmeniakyrkan Ingarp innebär detta bland annat att vi har haft några informationskvällar om Fairtrade. Scoutskjortorna och Equmenias fotbollar är Fairtrademärkta. Kaffe och te vid serveringar i kyrkan är till största delen Fairtrade. Vid "missionsauktionen" består ett av vinstchanslotterierna av Fairtradevaror. På stora Fairtradefikadagen i oktober brukar vi ha ett öppet café då man kan prova olika kaffesorter och bakverk med Fairtradeingredienser.

Vi har även en liten Fairtrade-affär i ett skåp i serveringslokalen i kyrkan där vi säljer te, kaffe och choklad. Där finns även mer information om vad Fairtrade innebär. Välkommen att handla!

"Att köpa rättvisemärkta produkter är att rösta med plånboken för en annan värld och därmed erkänna att den är möjlig. Rättvis handel är inte förklädd välgörenhet. Den gynnar både producenter och konsumenter. Att handla rättvisemärkt är ett konstruktivt val". Detta skriver Francisco Van Der Hoff Boersma, en av medgrundarna till Fairtrademärkningen, i sin bok "De fattigas manifest- lösningarna kommer underifrån" Argument förlag.

Har du idéer om vad vi kan göra mer, hör av dig till Missionsrådet som består av Eva Karin Themar, Mattias Ingeson och Erik Gerhardsson, vilka är ansvariga för att arbeta med Fairtradefrågan i församlingen eller tag egna initiativ och berätta i efterhand!

Läs gärna mer om fairtrade på www.fairtrade.se och www.kyrkaforfairtrade.org

Mer under Engagemang