Missionsrådet berättar

24 maj

Missionsrådet berättar

2 to apr

Missionsrådet berättar

Open Doors

När riksdagsledamöterna fick information av Peter Paulsson från Open Doors i början av året, blev de förvånade över att de kristna i Afrika har det så svårt. Han berättade att det finns 27 militanta islamistiska rörelser i länderna söder om Sahara som sätter skräck i människorna. Åldringar hotas med sänkt pension, ledare dödas, familjer kidnappas och skolor bränns – allt på grund av att de är kristna.

260 miljoner människor bor i de 50 länder där det är svårast att leva som kristen. Som vanligt ligger Nordkorea och Afghanistan högst upp på Open Doors World Watch List.

”Magiskt schyssta låtar”

Jag hade rätt när jag i förra programbladet skrev att det skulle bli roligt och vackert på konserten ”Magiskt schyssta låtar”. Vi både skrattade och njöt. Insamlingen till Världens Barn kommer också kunna hjälpa många barn att skratta och njuta, det kom in över 10 000 kronor. Tack vill jag säga både till musiker, sångare och generösa givare!

MAF

Vår omsorgsgrupp anordnade en dagledigträff om MAF den 12 mars. Vi fick reda på att det är en fristående, ideell organisation på kristen grund, som startade 1946. I nuläget har MAF hand om 135 små flyg i cirka 30 länder och besöker 3000 flygplatser dit det är svårt att ta sig på annat sätt. De transporterar biståndsarbetare, läkare och sjuksköterskor, mat och förnödenheter samt lärare och kyrkans utsända. Vid katastrofer av olika slag är de en oersättlig tillgång.
Vill du få reda på mer finns några foldrar att ta på kyrktorget.

Fairtrade Challenge

Årets utmaning kommer vi att uppmärksamma med Afternoon Tea fredagen den 8 maj. Mellan kl 16.00 och 18.30 kan man fika kaffe, te, scones, pizzabullar, goda kakor som scouterna bakat, med mera. Det blir information om Fairtrade, möjlighet att gå en tipspromenad och givetvis ska vi ha en andakt.

Kyrkkaffet på söndagen kommer också att räknas med i tävlingen (som handlar om att så många som möjligt i Sverige ska fika fairtrade den 7 – 10 maj).

Gurli Johanssons tårtkalas

Gurli vill tacka alla som, istället för att ge presenter, skänkte pengar till vår församlings aktuella missionssatsning. Det kom in drygt 10 000 kronor till ”Hälsa för alla – i Kongo”.

Be gärna för

· våra kristna syskon i världen som förföljs för sin tro.
· Wuhan, den kinesiska staden där coronaviruset upptäcktes. En stad som Svenska Missionsförbundets missionärer kom till för över 100 år sedan. Nu firar de kristna gudstjänst där via internet.
· oroligheterna i vår samarbetskyrka i Kongo-Kinshasa. De som leder kyrkan har en intern konflikt. Be för dialog och försoning.
· Moravakyrkan i Nicaragua. Med hot och våld övertog en utbrytargrupp ur Moravakyrkan några församlingar förra året. Flera från ledningen av den ursprungliga Moravakyrkan säger: ”Gud och att vi vet att människor i Sverige ber för oss – det är det som ger oss kraft och mod att fortsätta.”

/Missionsrådet genom EvaKarin Themar

 

6 to feb

Missionsrådet berättar

 

Hälsa för alla - i Kongo
Det blev ett glädjande högt resultat på senaste missionsauktionen, så vår kassör skickade över 16 000 kr till Equmeniakyrkans projekt ”Hälsa för alla – i Kongo”.

I mer är 130 år har det funnits svenska missionärer i Kongo. De har arbetat med ”klassisk mission” alltså kapellet, skolan och sjukstugan. Det projekt som vår församling just nu satsar extra på prioriterar hälsovård: sjukvård och gärna friskvård. Projektet heter ”Hälsa för alla – i Kongo”.
Om du firar födelsedag, ordnar en stor fest eller konsert kan det här vara ett bra insamlingsändamål.

Som jämförelse kan jag berätta att i Kongo-Brazzaville lägger regeringen 6 % så mycket pengar på hälso- och sjukvård per invånare och år som det satsas i Sverige, och i Kongo Kinshasa är det bara 6 promille per invånare och år.

Under första halvan av 2019 gjordes ett antal insatser via samarbetskyrkorna i Kongo med hjälp av de medel som samlats in i Sverige. Här nedan följer några:
- Installation av solcellsenergi och upprustning av vårdcentralerna i Madzia i Kongo Brazzaville. Madzia ligger i ett område som drabbades hårt av stridigheterna mellan rebeller och regering 2018.
- Utbildning av tre laboratorietekniker i Kongo Brazzaville.
- Stöd till vaccination av spädbarn och deras mödrar i Mai Ndombe-regionen. I samarbete med missionsflyget MAF och Läkarmissionen hoppas man kunna vaccinera de 70 000 mödrar och spädbarn som finns där.
- Finansiering av besöksresor då sjukhus och vårdcentraler regelbundet kontrolleras, så kvalitén på arbetet är god, personal fortbildas och statistik samlas in. Equmeniakyrkan har finansierat inköp av motorcyklar till dessa resor.

Under sista halvan av 2019 och första halvan av 2020 planerar man att bland annat kunna
- köpa in utrustning för mindre kirurgi och till förlossningar på vårdcentralerna i Kongo Brazzaville.
- utbilda barnmorskor i samarbetskyrkorna både i Kongo Brazzaville och Kongo Kinshasa.
- fortsätta stödja HIV-drabbade barn i Brazzaville och utbilda sjukvårdare i Kongo Brazzaville.(Informationen är från Christer Daelander, Equmeniakyrkans samordnare för Afrika och mänskliga rättigheter.)

Vi i Missionsrådet arbetar på att få någon mer kunnig att komma till oss och ge oss mer information om projektet ”Hälsa för alla – i Kongo”.

Equmeniakyrkans internationella insamling
Vid annandagsgudstjänsten, som Heléne Karlsson och Johanna Fredrixon höll i, samlade vi in kollekt till Equmeniakyrkans internationella arbete. I år har insamlingen namnet ”Till jordens yttersta gräns” och det är också namnet på det temaår som vi precis startat här i Ingarp. Tack och lov kom det in mer pengar i år än förra året: 36 050 kr jämfört med 23 864 kr + de pengar som sätts in under hela året, ca 12 000 kr. Equmeniakyrkans budget för alla internationella projekt blir, om man slår ut dem på alla oss som är medlemmar i Equmeniakyrkan,
500 kr per år vilket är något mindre än 10 kr i veckan.

Schyssta låtar
Den 1 februari kommer det att hållas en konsert i Equmeniakyrkan Ingarp med namnet ”Magiskt schyssta låtar”. Välkommen med! Det kommer alla gånger bli både roligt och vackert. Överskottet på kvällens insamling kommer att gå till Världens Barn.

Fairtrade i Sverige
Fairtrade Sverige önskar Gott schysst 2020 med följande information om 2019.
- Alla rosor på Willys, Plantagen och Tempo blev faitrade-märkta. (Hemköp och Lidl har det sedan tidigare.)
- Kaffeodlare får över 50 % mer betalt för fairtrade-kaffe jämfört med vanligt kaffe.
- 30 % mer lön för blomsterodlare i Tanzania.
- Fairtrade höjde minimipriset på kakao med 20 procent.
- Nya väderstationer hjälper odlare i fyra länder att klimatanpassa sin produktion.
- 52 miljoner kronor i premier till odlare genom Löfbergs kaffeinköp.
- Över en miljon klädesplagg i fairtrade-märkt bomull sålde Dressman i år.

Vi i Equmeniakyrkan Ingarp är ju en ”Kyrka för Fairtrade” och kan känna oss stolta över att vara en del av ”fairtraderörelsen” i världen.

/Missionsrådet genom EvaKarin Themar

 

31 to okt

Missionsrådet berättar

Vår bössinsamling på ICA i Eksjö inbringade 4 415 kr och pantningen tillsammans med samhällsföreningen och ungdomskören blev 502 kr.

Vi i Eksjö kommun ökade vårt givande med nästan 10 % och kom på femte plats i länet med ett resultat på totalt 181 350 kr! Regionsamordnaren Monica Bengtsson Steen tackar och grattar.

Våra gåvor gör skillnad! Barn får hälso- och sjukvård, skola och utbildning, och lite trygghet i en kaosartad situation – tack vare oss!


Fairtrade
Glöm inte att det går att stödja människor som lever i fattigdom genom att välja produkter som är fairtrademärkta.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning för varor från länder med utbredd fattigdom och av de ca 2 200 produkterna som finns att köpa i Sverige är 67 % också ekologiskt certifierade. Håll utkik efter det lilla faitrademärket som föreställer en människa som står och vinkar!


Kyrkornas globala vecka
I år har veckan (17 - 24 november) samma tema som förra året: ”Vem får höras? – Kyrkornas roll för en hållbar värld för alla”. Det senaste decenniet har tyvärr antalet länder med demokrati minskat i världen. Det sextonde målet i FN:s globala mål talar om fredliga och inkluderande samhällen. Vi är vana vid att få uttrycka vår åsikt. Till exempel här i Equmeniakyrkan i Ingarp får vi komma med förslag och lämna in motioner. Så är det inte överallt.

Citat från Sveriges Kristna Råds hemsida: ”Kyrkans uppgift är bland annat att vara en profetisk röst, det vill säga att belysa sin samtid utifrån det som vi tror är Guds vilja, och visa på orättvisor, att utmana förtryckande maktstrukturer och värna den mest utsatta människan”.

Vårt internationella missionsarbete behöver ditt bidrag. ”Tillsammans kan vi sprida hopp och evangelium i världen. Till jordens yttersta gräns”. (Citat från Equmeniakyrkans hemsida.)


Hälsa för alla – i Kongo
Vid årets missionsauktion kommer 10 % av behållningen att gå till missionsprojektet ”Hälsa för alla – i Kongo”.

De två Kongoländerna har fattig befolkning som inte har råd att betala för sin sjukvård. Socialt och politiskt är länderna inte stabila, och det satsas inte ekonomiska medel för att ge invånarna god hälsovård. Det finns många läkare och hälsovårdsarbetare som gör ett gott arbete, men saknar medel för att alla ska få vård. Deras vardag består av transportsvårigheter, brist på medicin och vaccin, epidemier med polio, kikhosta, mässling och kolera, inget rent dricksvatten, hög dödlighet vid förlossningar både för barn och mödrar, hiv/aids, malaria, tuberkulos och diarrésjukdomar.

Elektricitet saknas ofta, speciellt svårt är det på natten. Här har söndagsskolan i Ingarp siktat in sig på att hjälpa. De pengar som samlas in varje söndag kommer att gå till solpaneler på ett BB i Ipope. Batterier laddas på dagen och ger belysning på natten, så att förlossningarna kan bli tryggare.

Våra gåvor är helt tydligt välkomna, så kom och handla på auktionen.

Slutligen uppmanar Equmeniakyrkan alla att vara med i förbön för situationen i Syrien och alla drabbade just nu.

/Missionsrådet genom EvaKarin Themar

6 fr sep

Missionsrådet berättar

Hälsa för alla - i Kongo

Församlingens satsning på ”Hälsa för alla - i Kongo” fortsätter. Under hösten kommer vi att få besök av någon eller några från Equmeniakyrkan som berättar om projektet.

Idrottsskolorna i Brazzaville och Kimpese
Vid årets stora scoutläger Prisma, utanför Söderhamn, samlades det in pengar till idrottsskolorna i Brazzaville och Kimpese. Det är en del av Equmenias internationella arbete och varje år arbetar två svenska unga volontärer där. Det kom in över 181 000 kr. Inte illa!

Pastor Nando i Indien
Pastor Nando i Indien överfölls av extremister den 24 april. Efter några dagar på sjukhus avled han. Men innan han dog vädjade han till de andra kristna att inte hämnas utan be för dem som skadat honom och bemöta alla människor i området med kärlek.

Regionen som pastor Nando bodde i har drabbats av svår torka och nu har Equmeniakyrkan tillsammans med den Indiska Kyrkan bestämt sig för att ge katastrofmedel till 10 byar där. De får hjälp med dricksvatten, foder till djuren, utsäde, nya brunnar och vattentankar. Vi kan få bemöta hat och våld med kärleksgärningar och stödja indier som utsatts hårdare än vi av klimatförändringarna.
Missionsrådet har bestämt att 5 000 kr av Prylladans överskott ska gå dit.

Världens Barn
Sista helgen i september och första i oktober pågår Världens Barn-insamlingen. Överallt i medierna uppmärksammas detta och vi kommer som vanligt att stå med sparbössor på ICA. Hör gärna av dig om du inte varit med förut men vill hjälpa till. Dessutom kommer det att delas ut informations-folder med inbetalningsinformation till hushållen i bygden. Håll utkik efter lappen i din postlåda. Minns att många bäckar små…

Moçambique
När jag gick in på Diakonias hemsida möttes jag av information om Moçambique. Efter två cykloner är förödelsen enorm i landet. Skördar, skolor och mer än 35 000 hus har förstörts. Även minst fem sjukhus har skadats. Diakonia finns på plats med nödhjälp. Hit har vår församling redan skickat katastrofpengar från Prylladan.

Fairtrades höstkampanj
Vecka 41 och 42 har Fairtrade sin höstkampanj. Kanske kommer din mataffär att uppmärksamma detta. Annars tycker vi i Missionrådet att du ska fråga varför de inte gör det. På Fairtrades hemsida fairtrade.se står följande text
”Vad är grejen med så mycket Fairtrade? Jo, när vi handlar mer, påverkar vi mer. Fairtrade betyder en tryggare familjeekonomi, bättre arbetsvillkor och mer hållbara jordbruksmetoder. På köpet kommer handlingskraft och större framtidstro.”

Jag vill avsluta med en mening ur tidskriften Equmen från Equmeniakyrkan som jag hoppas stämmer på vår församling. Evangelisten Liselotte J Andersson skriver, ”Jag blir glad av att se många församlingsmedlemmar i olika åldrar med uppkavlade ärmar.”

/Missionsrådet genom EvaKarin Themar

28 ti maj

Missionsrådet berättar

Brobygget

Nu är projektet Brobygget avslutat. Lördagen den 4 maj kom fyra tacksamma personer från Unionskyrkan i Estland till Nässjö och berättade hur landet och kyrkans arbete förändrats. Sedan 2008 har vi som en av missionsförsamlingarna på Höglandet haft det här samarbetet. Vår församling har under flera år sänt 10% av missionsauktionens resultat och dessutom bidragit med kläder höst och vår till ”Vän till vän”:s second hand.
Vi har på det här sättet stöttat:
* Pionjärförsamlingar
* Socialt arbete
* Teologiskt seminarium
* Kvinnoarbete
* Ungdomsutbyte

Flera resor har också gjorts, åt båda håll. Vi i Ingarp har haft besök av Albina och Iurii Sider samt Pille Havakats. Kommer ni ihåg att vi packat julkartonger på scouterna och att vi sålt gåvobevis också? Nästan två miljoner har höglandsförsamlingarna samlat in via projektet Brobygget.

Sven-Joonatan Sidbak (Estland) berättade att det under de senaste sju åren döpts 200 unga och att de i år arrangerade en ungdomssamling som fick 900 besökare. Han uttryckte sin glädje och sa ”Thank you for investing in the next generation” (”Tack för att ni investerar i nästa generation”).

 

Fairtradekväll

Vår församling är fairtradecertifierad och i samband med World Fair Trade Day (Världsdagen för rättvis handel) samlades vi i kyrkan och friskade upp minnet om vad fairtrade handlar om. Dessutom åt vi mumsiga tekakor, pizzabullar och kakor med choklad i. Berätta gärna för vänner och bekanta vad fairtrade är.

 

Prylladan

Prylladans dörrar har öppnats för säsongen och vi i Missionsrådet har beslutat att pengarna som kommer in ska fördelas på samma sätt i år som i fjol.
28 % Hälsa för alla i Kongo
14 % Katastroffond
14 % Läxhjälp för romska barn i Rumänien
14 % Lokal social stöttning
30 % Bygg- och reparationsfond för
Equmeniakyrkan Ingarp

 

Läxhjälp i Rumänien
I månadsskiftet maj/juni åker K2, de som var konfirmander förra året, till Marghita i Rumänien för att bland annat besöka barn som får läxhjälp tack vare pengar från Prylladan.

 

Till jordens yttersta gräns
”Till jordens yttersta gräns” heter en kurs som startar för andra gången i höst och är ett samarbete mellan Region Väst och Öst. På Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping hålls fem lördagssamlingar och en studieresa genomförs under våren (preliminärt till Ecuador).
Kursen syftar till att ge kunskap om Equmenia-kyrkans internationella mission, uppleva missionsarbetet på plats och att kursdeltagarna ska dela med sig av sina nya insikter i hemförsamlingen.
”Upplev där och förändra här”!
Anmälan senast 15 juni. Informationsfolder finns i kyrkan.


/Eva Karin Themar

12 fr apr

Missionsrådet berättar

Klimatfasta

Så har vi gått in i fastan. Equmeniakyrkan centralt uppmuntrar oss i år att klimatfasta. Att fasta betyder att vi avstår från något, inte nödvändigtvis något dåligt, men det vi vinner är alltid något bättre.

Vad innebär då Klimatfasta? Equmeniakyrkan tänker att vi ska
* avstå från resor som använder fossila bränslen (i alla fall minska)
* tänka på våra matvanor (minska matsvinn, äta mer närproducerat, vegetariskt, ekologiskt och efter säsong)
* konsumera mindre. Hellre handla second hand och återvinna.

Jag citerar några rader som står på Equmeniakyrkans hemsida:
”Vi är skapade till Guds avbild och är själva en del av skapelsen. Vi bär som människor ett unikt ansvar att vara Guds medarbetare, förvaltare och medskapare.”

De skriver också ”Att fasta är alltid frivilligt och aldrig ett mål utan alltid ett medel.”

Sista klädinsamlingen
Jag fortsätter på samma tema. Det är snart dags för klädinsamling igen. Mellan onsdagen den 24 april och tisdagen den 30 april (Valborgsmässoafton) finns det möjlighet att lägga in fina, rena och bra paketerade kläder och skor i hästtransporten vid kyrkan. Det här är den sista insamlingen som vi anordnar tillsammans med projektet ”Brobygget”. Hela projektet med utbyte mellan Estland och Sverige, där vi främst deltagit med klädinsamling, avslutas med ett avslutningsmöte i Nässjö lördagen den 4 maj. Då får vi bland annat besök från Estland och tillfälle att tacka Gud för allt det fina som de här 11 åren bidragit till.

Tisdagen den 21 maj hjälps vi åt att lasta trailern i Ekenässjön. Hoppas det vanliga gänget har tid att hjälpa till.

Fairtradekväll fredagen den 10 maj
9 – 12 maj är det Fairtrade Challenge. I år frångår vi vår tradition med Fairtradecafé och istället anordnar Missionsrådet en Fairtradekväll i kyrkan fredagen den 10 maj klockan 18.00.

Vad var det nu igen som Fairtrade stod för och varför ska man handla Fairtrade? Kvällen kommer att friska upp vårt minne. Vi får besök och givetvis kommer vi att få god kvällsfika (med Fairtradeprodukter).
Tips! Ni som tänker vara med på UK-övningen är välkomna att fika innan.

Jag vill avsluta med ännu ett citat som jag hittade i en folder tryckt 2009. Esther Wangari Thiru som är rosodlare från Kenya säger vid ett besök i Sverige:
”Om fem år tror jag att alla kommer att köpa Fairtrademärkta rosor med glädje, övertygade om att det förändrar någons liv någonstans.”


/Missionsrådet genom Eva Karin Themar

12 ti feb

Missionsrådet berättar

I samband med församlingens årsmöte i november togs en avslutande insamling upp till Estland via Brobygget. Onsdagen den 24 april till den 30 april sker sista klädinsamlingen.

Equmeniakyrkans internationella arbete uppmärksammas ju alltid från första advent till sista januari. Den här gången går insamlingen under namnet ”Låt oss sprida hop”. Medvetet felstavat för att det satsas på att ge fler tillgång till skolgång och då bland annat lära sig stava. Utbildning är den säkraste vägen ut ur fattigdom och ger möjlighet att styra över sitt eget liv. Vi samlade in 23 864 kr på Annandagen och sedan tillkommer det som satts in via autogiro. Förra året var det nästan 12 000 kr så det kan nog vara ungefär lika mycket i år (siffrorna gick inte att få fram till nu när jag skriver). Tyvärr sjunker våra insamlingsresultat. Förra året var det 10 000 kr mer och för tio år sedan (2008) samlade vi in 53 448 kr.

”Hälsa för alla i Kongo” är vår församlings nya ekonomiska satsning. Folder med information finns att ta på kyrktorget. Det är ett projekt som drivs av Equmeniakyrkan och vi kommer att stötta det bland annat med 10 % av missionsauktionens resultat och nästan en tredjedel av Prylladans överskott.

I Smålandstidningen fredagen den 11 januari 2019 gick att läsa en artikel om valet i Kongo-Kinshasa. Det är många frågetecken kring om valet gått rätt till. Romersk-katolska kyrkan i landet hade valobservatörer på plats och de visade på många fel. Nu är Felix Tshisekedi utsedd som vinnare med 7 miljoner röster före Martin Fayulu med 6, 4 miljoner.
Kongo-Kinshasa är ett av Afrikas största länder med rika naturtillgångar, men som plundrats många gånger och vanskötts. 1998 - 2003 var det krig i landet och det är fortfarande oroligt i öst. Minst 3,3 miljoner har mist livet i det kriget. Vid årsskiftet 2018/2019 hade landet 5 miljoner internflyktingar.

På Equmeniakyrkans hemsida uppmanas vi att be för Kongos befolkning och land så de får en president och regering som vill det bästa för folket.

Om du vill ge bort en present som förändrar världen kan du på Diakonias hemsidas gåvoshop köpa allt från ett Kritpaket för 22 kr, ett Hygienpaket för 64 kr till en stund tillsammans med en dramapedagog för barn i flyktingläger för 746 kr.

Open Doors påminner oss också att inte glömma att be för våra kristna systrar och bröder i världen.

Till sist ett tips! Om du vill ge bort rosor eller choklad (kanske i samband med Alla Hjärtans dag), välj då Fairtrade. Det motverkar fattigdom och ger människor bättre levnadsvillkor.


/Missionsrådet genom Eva Karin Themar

2 fr nov

Missionsrådet berättar

Klädinsamling i vår, sista till Estland

Jag vill starta med att säga att klädinsamlingen än en gång åkt iväg från Ekenässjön, men också berätta att den insamling vi har i april i vår, är den sista vi ordnar till Estland. Hela projektet Brobygget kommer troligtvis att avslutas på en gudstjänst den 9 mars 2019 i Nässjö.  
Tack vare att landet fått bättre ekonomi och Unionskyrkan klarar att driva sin verksamhet utan vårt stöd, känns det naturligt att upphöra med den insatsen. (Erikshjälpen fortsätter skicka varor till den estniska second hand-verksamhet.) Men vi hoppas att kontakten mellan kyrkorna i länderna ska fortsätta. 
 
Kyrkport till Kiviöli
En sista satsning ska vi på Höglandet ändå göra och det är att hjälpa en församling med en kyrkport till sin nybyggda kyrka. September 2012 hade vi besök av pastorsparet Albina och Iurii Sider från  Kiviöli (nordöstra Estland) som berättade om sitt arbete i församlingen med 7 medlemmar. Nu har de alltså byggt en kyrka, men inte haft råd med dörr utan har bara en skiva för ingången. Insamling kommer att ske vid årsmötet. 
 
Världens Barn 
Traditionsenligt har vår församling också i år hjälpt till med insamling till Världens Barn. Vi fick in 4 775 kr i våra bössor när vi stod på ICA. Det är mindre än förra året, men det finns ju så många fler sätt att skänka på än bara med kontanter. Förra året skänkte varje eksjöbo 8,15 kr och i år var siffran 9,31 kr. Bra jobbat alla i Eksjö kommun! Vi kom på plats 45 i Sverige (av 290 kommuner). 
 
Kyrkornas Globala vecka 
Årets upplaga av ”Kyrkornas Globala vecka” äger rum 18 – 24 november och temat i år är ”Vem får höras – Kyrkornas roll för en hållbar värld”. Man vill lyfta fram vilken betydelse demokrati och civilsamhälle har för att vi ska nå en hållbar värld för alla, samt den viktiga roll kyrkorna har i det arbetet. 
I mer än tio år har den demokratiska utvecklingen gått bakåt i fler länder än den gått framåt. Till exempel mördades 74 journalister 2017. 
Runt om i vårt land kommer kyrkor att aktualisera de här frågorna. Kanske också vår kyrka?! 
 
Missionsauktion – Hälsa för alla - i Kongo 
Trots att det är 18 grader ute när jag skriver detta är det snart dags för missionsauktion. Som vanligt kommer 10 % av auktionens behållning att gå till någon missionssatsning och ända sedan 2010 har det varit projektet Brobygget i Estland. I år blir det, som du förstår, ändring på det.  
Vi i missionsrådet föreslår, efter tips från flera håll, ”Hälsa för alla – i Kongo”. Detta är ett projekt som Equmeniakyrkan driver och några exempel på vad insatserna används till är utrustning, mediciner, solenergi till sjukhus och kompetensutveckling av sjukvårdspersonal. Definitivt beslut tas av styrelsen i slutet av oktober. Foldrar med utförligare information om projektet kommer att delas ut i kyrkan. Tilläggas kan också att sjukvårdsmaterialet som Flitiga fingrar producerat i många år skickas till Kongo via Equmeniakyrkan. 
 
Låt oss sprida hop 
Equmeniakyrkans internationella insamling heter i år ”Låt oss sprida hop”. Ja, det är felstavat men det är meningen. Att få gå i skolan är en mänsklig rättighet. Utbildning ger möjlighet till ett självständigt liv och en tryggare framtid. Det är den säkraste vägen ur fattigdom och möjlighet att styra över sitt eget liv. Våra gåvor kommer att gå till barn och ungdomar i fattiga och krigsdrabbade länder, men också till vuxna som vill utbilda sig till pastorer. Tillsammans ska vi hjälpas åt att sprida hopp till jordens yttersta gräns. 
 
Internationellt nyhetsbrev 
Equmeniakyrkan har ett internationellt
nyhetsbrev med aktuell information. Det senaste från september finns att läsa på anslagstavlan i kyrkan.  

/Missionsrådet genom Eva Karin Themar

29 on aug

Missionsrådet berättar

En ovanlig sommar är snart till ända och vi känner nog många att riktigt så här varmt och torrt behöver det inte vara. Nedan kan du läsa om att även Afrika har torka medan Japan har översvämningar. Hänger det ihop? Har Overshoot Day något med detta att göra? Kan jag göra något?

Earth Overshoot Day, (”Jordens totala årskvot för förbrukning av naturresurser” förklaring från Wikipedia), kommer tyvärr lite tidigare varje år. I år hade vi förbrukat årets förnybara resurser den 1 augusti, vilket är två dagar tidigare än i fjol.

Svenska Overshoot Day inträffade redan den 28 mars. Då hade vi i vårt land gjort slut på årets resurser. Vi lever som om vi hade fyra planeter.
Ett sätt att minska på resursslöseriet är att skänka eller handla i andra hand. Vi har bland annat Prylladan.

Det är också dags för höstens klädinsamling till Estland. Från onsdagen den 3 oktober till och med tisdagen den 9 oktober kan du som vanligt lämna skor och kläder i hästtransporten vid kyrkan. Tänk på att det du ger vidare håller så bra kvalitet så du själv skulle kunna tänka dig att köpa de blivande varorna. Packa dem i kartonger eller sopsäckar.

Apropå second hand så upptäckte jag vid en titt på Erikshjälpens hemsida något jag inte vetat - Erikshjälpen har börjat med e-handel. Nu kan man sitta hemma vid datorn eller mobilen och hitta allt från snöskyffel till aftonklänning. Precis som klädinsamlingen bidrar den här handeln till bättre miljö samt pengar som går till sociala och humanitära insatser.

Ett annat välkänt sätt att hjälpa barnen på vår jord är att skänka pengar till Världens Barn-kampanjen. Den går av stapeln månadsskiftet september-oktober. Som vanligt kommer det att hända mycket både i TV, radio och vår bygd. Livet är inte rättvist men vi kan alla hjälpas åt att göra det lite bättre.
På årets scoutläger gick insamlade medel till Organisationen Smile. Endast 6,3 % av de barn som föds med läpp-, käk- och gomspalt och bor i den fattigaste tredjedelen av vår värld får hjälp med operation. Insamlingen under lägret på Mosshemmet gav några barn och deras familjer nytt leende och liv.

I Mali, Bukina Faso, Tchad och Mauritius råder extrem torka, skriver Diakonia den 19 juli. Diakonia har samarbetspartner som arbetar där med humanitära insatser. Det delas ut livsmedel, särskilt till barn, men även foder till boskap. Man försöker också tänka ut lösningar som ska skydda länderna i framtiden genom att till exempel bygga dammar. Det går självklart att skänka pengar via Diakonia även hit.

På Equmeniakyrkans hemsida hittade jag en artikel från 12 juli. Japanmissionären Eva Larsen berättar om hur Japan än en gång drabbats av en naturkatastrof. Här fick de för mycket regn och minst 180 personer har omkommit på grund av översvämningar. Eva ber oss hjälpa till i bön för de drabbade, och för Equmeniakyrkans samarbetskyrkor – att de ska kunna göra en insats.

Slutligen vill jag tala om att Open Doors som funnits i över 60 år och i Sverige 10 år, firar detta den 15 september i Örebro.
Deras målsättning är:
- att stärka och uppmuntra den förföljda kyrkan.
- att förbereda och utrusta den hotade kyrkan.
- att upplysa och motivera den fria kyrkan.
Stöd Open Doors. Om du inte vill eller kan bidra ekonomiskt, så kan du be för arbetet.

/Missionsrådet genom Eva Karin Themar

 

Om bloggen

Här delar församlingsmedlemmar med sig av sina upplevelser i vardag och helg.

Våra pastorer har skrivit många texter i vårt tryckta programblad och några av dem publiceras här.

Vårt aktiva missionsråd berättar om lokalt och globalt missionsarbete.